Καλάθι € 0
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΛΙΣΤΑ
Caremarket
Γαλοπούλα

Γαλοπούλα ψητή με γέμιση

  • 6
  • 160'
  • 14,00 €
Δυσκολία: ΜΕΤΡΙΑ ΒΑΣΙΚΟ ΥΛΙΚΟ: ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ
Γαλοπούλα ψητή με την γέμισή της, για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • γαλοπούλα περίπου 4 κιλά
  • 50γρ. ψιλοκομμένο βούτυρο
  • 1 ψιλοκομμένο πράσο
  • 2 λιωμένες σκελίδες σκόρδο
  • 4 ψιλοκομμένες φέτες μπέικον
  • 1/2 φλιτζάνι δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
  • 1/2 κούπα ψιλοκομμένα καρύδια
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα φασκόμηλου
  • 2 φλυτζάνια τριμμένη φρυγανιά
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
ypografi
Γαλοπούλα ψητή με γέμιση

Εκτέλεση

ZOOM
ΓΕΜΙΣΗ - Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι με μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το πράσο και το σκόρδο και ανακατεύουμε για 3 λεπτά
Στη συνέχεια προσθέτουμε το μπέικον και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 5 λεπτά ή μόλις δούμε ότι το πράσο έχει μαλακώσει
Μεταφέρουμε το μείγμα μας σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα δαμάσκηνα, τα καρύδια, το φασκόμηλο και την τριμμένη φρυγανιά
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΓΕΜΙΣΗ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ - Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C/160°C με αέρα
Αφιρούμε τον λαιμό της γαλοπούλας, την ξεπλένουμε πολύ καλά με κρύο νερό και με μια στεγνή πετσέτα ή χαρτί κουζίνας «στεγνώνουμε» τις εξωτερικές της επιφάνειες και την κοιλότητά της
Αρχίζουμε να γεμίζουμε την κοιλότητα του λαιμού της γαλοπούλας με τη γέμισή μας
«Κλείνουμε» με οδοντογλυφίδες τη γαλοπούλα, διασφαλίζοντας ότι δεν θα φύγει η γέμιση και ενώνουμε τα πόδια της με σπάγκο
ΨΗΣΙΜΟ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ - Αλείφουμε τη γαλοπούλα με λάδι, την αλατοπιπερώνουμε και την τοποθετούμε στη σχάρα ενός ταψιού
Ρίχνουμε 1 ½ κούπα κρύο νερό στο ταψί
Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο, αφού πρώτα το έχουμε απαλείψει με λάδι και ψήνουμε τη γαλοπούλα για 2 ώρες
Αφού περάσουν οι δύο ώρες, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ξαναβάζουμε τη γαλοπούλα στο φούρνο και την αφήνουμε για 40 με 50 λεπτά, μέχρι να «ροδίσει»
Αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες και τον σπάγκο και είναι έτοιμη για σερβίρισμα